Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye’de lise eğitim sistemiyle ilgili önemli değişikliklerin sinyalini verdi. 12 yıllık zorunlu eğitimin tartışmaya açılmasıyla birlikte, lise eğitiminde nasıl bir dönüşüm sağlanabileceğine dair önemli adımlar atılıyor.
Bu kapsamda, Enstitü Sosyal liderliğinde düzenlenen “Türkiye’de Lise Eğitiminin Dönüşümü” çalıştayında, mevcut lise eğitim sistemi ele alındı ve köklü değişikliklerin nasıl mümkün olabileceği masaya yatırıldı. Çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler, eğitim uzmanları, sivil toplum kuruluşları, öğretmenler ve okul yöneticileri katıldı.
Bakan Yardımcısından Açıklamalar
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci, “4+4+4 sisteminin son dört yılı ile ilgili bir düzenleme yapılması gerektiği herkes tarafından tartışılıyor. Bu konuda bir sorun olduğu noktasında mutabakat var. Ancak, sadece sürenin değiştirilmesi yeterli değil, konunun detaylı şekilde ele alınması gerekiyor” dedi.
Yelkenci, eğitim sisteminde farklı önerilerin gündeme geldiğini belirterek, “1+3 olsun, 2+2 olsun gibi modeller konuşuluyor. Bizim şu an herhangi bir angajmanımız yok. Tüm tartışmaları değerlendirerek en iyi çözümü bulmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Uzmanlardan Yeni Eğitim Modeli Önerileri
Çalıştayda konuşan Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü Dr. İpek Coşkun Armağan, lise öğrencilerinin haftada 40 saat ders gördüğünü ve bu yoğunluğun sosyal etkinliklere zaman bırakmadığını belirterek, lise eğitiminde daha esnek ve sade bir modele ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oktay Cem Adıgüzel ise, lise döneminin öğrenciler için yüksek stres kaynağı olduğunu ve bu durumun akademik başarının yanı sıra öğrencilerin ruh sağlığına da olumsuz etkileri olduğunu söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Fuat Arıcı, 2012’de zorunlu eğitimin gerekçelendirildiği şartların günümüzde geçerliliğini yitirdiğini, bu nedenle lise eğitiminin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Oğuz Köklü ise, “Dört yıllık lise eğitimi ile üç yıllık lise eğitimi arasında akademik başarı açısından büyük fark yok. Sürenin uzun olması daha iyi eğitim anlamına gelmiyor” diyerek lise eğitiminin süresinin niteliğe doğrudan etkisinin olmadığını belirtti.