Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında sektör, ekonomi ve şehirle ilgili görüş, öneri ve taleplerini dile getirdi. SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanvekili Cem Gün, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Eylül ayı olağan meclis toplantısında sektör, gündem ve ekonomiye ilişkin görüş ve düşüncelerini paylaşarak tavsiyelerini aktardı.
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ
28. Meslek Komitesi (Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Meclis Üyesi Ahmet Karapekmez; “Gayrimenkul sektörünün en büyük sorunlarından biri kayıt dışı olarak aracılık yapan kişilerdir. Bu sorunun çözümü ise; gayrimenkul alışverişlerinde taşınmaz ticareti yetki belgesi olan gayrimenkul ofisleri tercih etmek olacaktır. Ancak başka bir boyut da gayrimenkul danışmanları olarak ne kadar taşınmaz ticareti yetki belgelerine sahip olunsa da tüketiciye karşı etik kurallar çerçevesinde sunulacak hizmetle ilgili gerekli teknik donanımlara sahip olunması için gereken eğitimleri almaktan kaçınmamalıyız.”
ANNE BABALAR YANLIŞ YOLDA
17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, “Ülkemizin geçmiş yıllarda olan çıraklık okulunu geri getirmeyi planladığımız bir projemiz var. Artık İş başa düştü ve bizim bunu yapmamız gerekiyor. Burada amacımız iş garantili, minimum 2 yıl eğitim alıp nitelik kazanacak insanlar yetiştirmektir. Artık çare yok. Anne-babaların yanlış tercihleri ve yönlendirmeleri neticesinde çok yanlış yolda olan gençler görüyoruz.
OVP’de sanayi alanlarının 2028’e kadar 2 katına çıkacağını duyduk. Önümüzdeki 3-5 yılda Sakarya’da ilave 100 bin çalışan arkadaşa ihtiyacımız olacağı vurgulanıyor. Yaşadığımız en büyük sıkıntılarda işveren ve çalışan barışının sağlanamamasıdır. Bunda da en önemli sebep satın alma gücü ve hayat pahalılığı. Vatandaşın emeğinin satın alma gücü yükselmesi ve paramızın değer kazanması. Bizler de işveren olarak satın alma gücünü artıracak ücretleri vermekte zorlanıyoruz.
Bir ara çok düşük kredilerle yatırımcılar kredileri kullandılar. Şu an kredi sıkıntısı var ve daralma mevcut. KOBİ’lere 1.5 milyon lira değerinde kredi verileceği ancak Suriyeli veya göçmen işçi çalıştırma şartı olacağı belirtiliyor. Fakat bu kredilerin verileceği iller arasında Sakarya yok. Araştırılmasını öneriyorum.” dedi.
İSTİHDAM SORUNU GİDEREK BÜYÜYOR
21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Hepimizde istihdam sorunu var ve giderek büyüyor. Meslek, özel meslek liseleri vb. ile çözülebilir. Buna gençleri ve aileleri teşvik etmek gerekiyor. Artık asgari ücretin de teknik yeterliliğe göre belirlenmesi gerekiyor. Teknik bilgisi ayrı olan insanlara yönelik ayrı ayrı asgari ücretler belirlenmelidir.
Ayrıca araç hasarları ve sonrasında sigorta tespiti konusunda problem yaşıyoruz. Ana sigorta şirketleri bizleri personeli gibi kullanmaya başladı. Evrak işleri, fotoğraf çekimi vs. hep bizler yapıyoruz ve fiyatları kendi belirliyorlar. Ciddi zaman ve mesai harcıyoruz.
Modern ve Dörtyol sanayi arasındaki geçişte çok sıkışıklık var. Binlerce insan buralarda çalışıyor. Milyonlarca liralık iş yapılıyor. Kazalar oluyor, zaman kaybı oluyor. Bunun acil çözülmesi gerekiyor, masaya yatırılması elzemdir.
Devletin kıdem tazminatı ile ilgili açıklamaları sonrası böyle bir uygulama olacaksa önceden iş dünyasının görüşleri alınarak tasarlanmalıdır.
İlan verilen e-ticaret siteleri haksız rekabete sebep oluyor. Bu platformu kendi içimizde bir platform kurabilir miyiz buna bir çalışma yapalım?”
TEK TİP İNSAN YETİŞTİRME PROJESİ
4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Artık bir öğretmen, kamu görevlisi inşaatta çalışan işçinin yarısı kadar maaş alıyor. Bir yevmiye bin 500-2 bin TL oldu. Yıllarca okuyan insanlar sefalet içinde ancak inşaatlarda elemanlardan çalışması için randevu alıyoruz. Devletin sadece tek alanda, tek tip insan yetiştirme projesinin bir sonucudur bu. 10-15 yıl sonra tarla ekip biçecek insan bulunamayacak. Genç nesil bu alanlarda günümüzde bile çalışmıyor artık. Gençler öğrenme çabasında değil. Bu problemi çözmemiz gerekiyor. Dünyanın önündeki en büyük sıkıntıların başında gıda ve enerji geliyor. Çok üniversite mezunu var ve okudukları bölümden çok başka işlerde çalışıyor. Eğitim sistemini baştan dönüştürmek gerekiyor. Eğitim bizim ülkemizin en büyük handikabıdır.
Maalesef finansman ihtiyacı daha da arttı. Parası olanlara kredi veriliyor. Üretim yapmak isteyen insanlar krediye ulaşamıyor. Birçok insan batmanın eşiğine gelecek. Bu sene çiftçi para kazanamadı ve bu para ekonomiye girmedi. Mısırda ciddi bir zarar ortaya çıktı. Her şey hak ettiğini bulmak zorunda.” dedi.
ADA HAYAT PROJESİNİN GENİŞLEMESİ
7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem Bilgen, “Deprem konusunda geç kalıyoruz. Kurum, kuruluş, birey olarak ne yapmamız gerekiyorsa taşın altına elimizi koymalıyız. Tesisatçılar çarşısı projemizi yürütüyoruz. Katılmak isteyen birçok meslek grubumuz var. Ticaret çarşısı olarak revize edebiliriz. Ticaret AR-GE komisyonunda görev alıyorum. Ada hayat projesinin genişlemesi adına üyelerimizden gelen taleplere istinaden komisyon olarak girişimlerimizi yaptık. Sanayi yolundaki sıkışıklık konusunda kurumsal olarak hep birlikte gidip girişimlerimizi yapmalıyız.” dedi.
Ayrıca 7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Emrah Tetik, 31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin Kırık, 33. Meslek Komitesi (Makine ve Otomasyon Sistemleri Üreticileri) Meclis Üyesi Günay Güneş, 20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, 29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız da konuşmalarında sektörel sorunları dile getirdi.