3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde Engelsiz Sakarya Platformu Başkanı Selim Özen tarafından yapılan açıklamada, engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekildi. Özen'in mesajı şu şekilde:
"Yine bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü geldi çattı. 24 yıldır yaşamımı engelli bir birey olarak tekerlekli sandalyede sürdürmekteyim. Her iki yaşamı da tecrübe etmiş bir birey olarak sonradan engelli olmanın ve bunu kabullenmenin zorluğunu ve engelli bireylerin ailelerin yaşadığı sorunları en iyi bilenlerdenim.
Cuma namazında Orhan Cami İmamının Cuma hutbesiyle başlamak istiyorum. Değerli Müminler! Dinimize göre engellilik; görememek, konuşamamak, yürüyememek değildir. Asıl engellilik, hakkı duymamaktır. Hakikati görmemektir. Doğruyu söylememektir. Kişinin kalbini imandan, gönlünü İslam’dan, söz ve davranışlarını güzel ahlaktan mahrum bırakmasıdır. İmkânlarını Allah’ın rızası ve insanlığın faydası için kullanmamasıdır. Samimiyetini riyakârlığa feda etmesidir.
Asıl engellilik; insanın, kendi eliyle değerini yitirmesidir. Kur’an-ı Kerim, gerçek engellileri bizlere şöyle tanıtmaktadır: “…Onların, kalpleri vardır ama hakkı anlamazlar; gözleri vardır ama gerçeği görmezler; kulakları vardır ama hakikati işitmezler…”
Aziz Müslümanlar! İnanç, azim ve gayret hiçbir engel tanımaz. Önemli olan birbirimize engel çıkarmamak, hayatı birbirimize zorlaştırmamaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız 2005 yılında çıkarmış olduğu 5378 sayılı engelliler yasası ile her alanda engelli bireylerin sahip olduğu en temel insani hakları kanunlar ve yönetmelikler ışığında gerçekleştirilmesi hizmetlerin eşit ve adaletle sunulması için gereken düzenlemeleri yapmıştır.
Başta engelliğin önlenmesi, sağlık, eğitim, spor, istihdam, sosyal güvenlik, erişebilirlik ve benzeri bir çok konuda engelli engelsiz birlikte bir yaşam kültürü oluşturmak adına kamu kurum ve kuruluşların ciddi bir çaba gösterdiklerini görmekteyiz. Ancak hala engellik konusunda çözüme kavuşmamış birçok sorunumuz ve problemimiz mevcut. Toplumsal bir bilinç ve farkındalık maalesef yeterli değil. Engelli STK olarak elimizden geldiğince sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalışıyoruz, ancak yeterli olmuyor.
Tüm engel grupları dikkate alınarak, imar izinleri, işyeri ruhsatları, kaldırımlar, parklar, sosyal donatı alanları, tüm yapıları içeren düzenlemelerin TSE erişebilirlik mimari normlarına uygun olarak yapılması büyük önem taşıyor. Bu, kanuni bir zorunluluktur ve ülkemiz hukuk devleti olduğuna göre herkes gibi devletin tüm kurumları bu düzenlemelere uymak zorundadır.
Sosyal yoksunluk içinde ve dar gelir grubunda olan engelli bireyler ve ailelerimiz mağduriyeti giderilmeli hizmeti devletimiz üç yıl önceki gibi ücretsiz sunmalıdır yada enflasyon oranında SUT yönetmeliğinde belirtilen medikal (sonda, hasta bezi , ortoz, protez)gibi ürünlere zam yapmalıdır engelli sağlık kurul raporlarında engelli bireylerin yaşadığı mağduriyetler çözüm bulunarak bir an önce giderilmelidir.