Her çocuğa iki tur halinde iki damla oral çocuk felci aşısı uygulanacak ve ikinci aşı ilkinden dört hafta sonra yapılacak. 

Kampanya, Gazze'de son 25 yılın ilk çocuk felci vakasının görülmesinin ve 10 aylık bir çocuğun bir bacağının felçli olduğunun bildirilmesinin ardından başlatıldı. 

Dünya Sağlık Örgütüne göre, felç vakasının varlığı, hastalığa yakalanmış ancak belirti göstermeyen yüzlerce çocuk vakasının daha olabileceğini gösteriyor. 

Çocuk felci geçiren çoğu kişide belirti görülmez ve görülenler de genellikle bir hafta içinde iyileşir. Ancak tedavisi yoktur ve çocuk felci, felce neden olduğunda genellikle kalıcıdır. Felç solunum kaslarını etkilerse, hastalık ölümcül olabilir. 

DSÖ'ye göre, aşı kampanyası 10 yaşın altındaki çocukları hedefliyor ve bu çocukların en az yüzde 90'ının aşılanmasını amaçlıyor.

BM kuruluşları ve Gazze'deki Sağlık Bakanlığından 2 bin 100'den fazla sağlık çalışanı aşılama kampanyasına katılıyor.

"Kolay olmayacak..."

DSÖ Genel Direktörü Dr. Teodros Ghebreyesus, kampanyanın Gazze'nin orta bölgesinde başlayacağını, daha sonra Şeridin güneyinde ve son olarak kuzeyde devam edeceğini söyledi.

Gözlemciler, Gazze'nin yollarının büyük ölçüde harap olması, hastanelerinin ağır hasar görmesi ve nüfusun izole ceplere dağılması nedeniyle aşılama çabasının kampanyasının kolay olmayacağına dikkat çekiyor.

BM, Gazze'deki toplam yol ağının yaklaşık yüzde 65'inin hasar gördüğünü ve bölgedeki 36 hastaneden 19'unun hizmet dışı kaldığını tahmin ediyor. Bölgenin kuzeyi güneyden ayrılmış durumda ve İsrail askeri operasyonları nedeniyle iki bölge arasında seyahat etmek savaş boyunca zor oldu. 

Konvoyların İsrail ordusu tarafından hedef alınmasının ardından yardım grupları güvenlik endişeleri nedeniyle seyahatlerini askıya almak zorunda kaldı. 

Çatışmalara üç günlük ara 

DSÖ, perşembe günü yaptığı açıklamada, aşı kampanyasının yürütülebilmesi için çatışmalara sınırlı ara verilmesi konusunda İsrail ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Gazze Şeridinden geçmeyi ve sağlık sistemiyle etkileşime girmeyi gerektiren her türlü kampanyanın yürütülmesi, özellikle de Filistinlilerin yüzde 90'ının yerlerinden edildiği bir ortamda zorluklar doğuracaktır. 

İsrail, kampanyayla ilgili olarak, dün yaptığı ilk açıklamada, aşılama programının 9 Eylül'e kadar devam edeceğini ve günde sekiz saat süreceğini bildirdi.

İsrail, çatışmaları üç gün boyunca sabah 06.00 ile öğleden sonra 15.00 arasında durdurmayı ve bir günlük uzatma yapmayı kabul etti. 

UNICEF'e göre, bu düzenleme aşılama kapsamını sağlamak için yeterli değil. BM kuruluşu, bir basın açıklamasında "Güvensizlik, yolların ve altyapının zarar görmesi ve nüfusun sürekli yer değiştirmesi nedeniyle, kampanyanın her bölgede sadece üç gün yürütülmesinin yeterli aşılama kapsamı elde etmek için yeterli olması olası değildir" dedi.

160 yer

Gazze'de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, aşıların yapılacağı tıp merkezleri, hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere bölgedeki yaklaşık 160 yerin listesini yayınladı. 

Bunların çoğu, 10 yaş altı çocukların nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Han Yunus ve Deyr el-Belah'ta bulunuyor.

Yaklaşık 1,3 milyon doz aşı, Kerem Şalom kontrol noktasından geçti ve hâlihazırda Deyr el-Belah'taki bir depoda “soğuk zincirde” tutuluyor. Bu, deponun aşıların bozulmaması için doğru sıcaklığı koruyabildiği anlamına geliyor. 400 bin dozluk bir başka sevkiyatın da yakında Gazze'ye ulaştırılması planlanıyor. 

3-4 doz

UNICEF sözcüsü Ammar Ammar, aşıların iki binden fazla sağlık gönüllüsünden oluşan bir ekip tarafından karayoluyla dağıtım bölgelerine taşınacağını söyledi. DSÖ, çocukların hastalığa karşı korunmak için genellikle üç ila dört doz oral çocuk felci aşısına (doz başına iki damla) ihtiyaç duyduklarını söylüyor. 

Çocuklar, tüm dozları almazlarsa enfeksiyona karşı savunmasız kalırlar. Doktorlar, daha önce, yetersiz beslenen veya başka hastalıkları olan çocukların tam olarak korunmak için 10 dozdan fazla oral çocuk felci aşısına ihtiyaç duyabileceğini tespit etmişti.

Fotoğraf: AA Arşiv 

Kaynak: Ajans Bizim