Bakan Yumaklı, son olarak Kocaeli’de 648 kişinin tavuk dönerden zehirlenmesi olayını gündeme getirerek, bu tür olayların önlenmesi için tüm üreticilerin, “o gün üretilen gıdanın ertesi gün kullanılmasının yasak olduğunu” bildiğini belirtti. Yumaklı, dönerin hazırlanmasında çiğ et kullanımının kabul edilemeyeceğini vurguladı ve bu tür yanlış uygulamaların insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
Kâr Hırsıyla Sağlık Riski
Açıklamasında, bazı üreticilerin, ertesi gün kalan döneri çiğ etle karıştırarak pişirmeyi ya da bozulma belirtilerini gizlemek amacıyla çeşitli soslar kullanmayı tercih ettiğini dile getiren Bakan Yumaklı, bu tür uygulamaların tehlikeli olduğunu ve “kâr hırsı uğruna sağlık risklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini” ifade etti.
Sıkı Denetim ve Ağır Cezalar
Bakan Yumaklı, gıda güvenliği konusunda denetimlerin artırıldığını belirterek, “Bu tür uygulamalara tevessül eden işletmelere çok ağır cezalar uygulanacağını” ve gerektiğinde işletmelerin kapatılacağını söyledi. Ayrıca, “İnsan sağlığını tehlikeye atmamak için her bir üreticinin hassasiyet göstermesi gerektiğini” ifade etti.
Şap Hastalığına Karşı Aşı Üretimi
Bakan Yumaklı, şap hastalığı ile ilgili olarak da önemli bir açıklama yaptı. 2025 yılı itibariyle şap hastalığına karşı üretilen aşı miktarının 200 milyon doza ulaşacağını belirten Yumaklı, bu alandaki çalışmaların devam ettiğini ve hastalıkla mücadele için güçlü adımlar atıldığını söyledi.