TMMOB Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar ve Düzce Temsilcilik Başkanı Kazım Başlı’nın basın bildirisinde, depremin yıkıcı etkilerini azaltmak için gerekli adımların ivedilikle atılması gerektiği vurgulandı.

“Depremi Değil Afeti Önlemek Mümkün”

TMMOB yetkilileri, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nden bu yana Türkiye’nin depreme hazırlıklı bir ülke olma yolunda önemli adımlar atması gerektiğini hatırlattı. Afet yönetimi ve yapı güvenliği konularında yasa ve yönetmeliklerin çıkarılmasına rağmen bu planların hayata geçirilmediği, çoğunlukla yalnızca afet sonrası müdahale ile sınırlı kalındığı ifade edildi. Açıklamada, doğal afetlerin yıkıcı sonuçlarının ancak sağlam bir yapı denetimi ve etkin şehir planlamasıyla önlenebileceği vurgulandı.

“Mevcut Yapı Stoku Güçlendirilmelidir”

Türkiye’nin yapı stoğunun güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen TMMOB yetkilileri, 2011 yılında yürürlüğe giren Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) kapsamında riskli yapıların belirlenmesi çalışmalarının aksatıldığını, birçok yapının hala depreme dayanıksız olduğunu belirtti. Okul, hastane gibi hayati öneme sahip yapıların depreme dayanıklılığı konusunda acilen harekete geçilmesi gerektiği ifade edildi.

Kentsel Dönüşüm Uyarısı: “Rant Odaklı Dönüşüm Can Güvenliğini Tehdit Ediyor”

Açıklamada, kentsel dönüşüm projelerinin amacına uygun şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulanarak, “Kentsel dönüşüm, riskli yapılar yerine rant değeri yüksek bölgelerde yoğunlaşmış, boş arazilerde dahi dönüşüm adı altında inşaat yapılmıştır” denildi. Kentsel dönüşümün, kentlerin tarihi ve doğal dokusunu koruyarak, ihtiyaca uygun bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemi vurgulandı.

İmar Aflarına Tepki: “Ölüme Davetiye Çıkarıyor”

Açıklamada imar aflarının, kaçak yapılaşmayı teşvik ederek deprem güvenliğini tehdit ettiği belirtildi. İmar aflarının topluma güvenli konut sağlama hedefini belirsizleştirdiği ifade edildi ve gelecekteki af projelerinin önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

TMMOB: “Deprem Güvenliği İçin Göreve Hazırız”

TMMOB Sakarya Şubesi ve Düzce Temsilciliği olarak, yaşanmış tecrübeler ışığında yapı güvenliği ve afet önleme alanlarında çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını belirttiler. Başta Marmara Bölgesi olmak üzere, Türkiye’nin depreme karşı daha dirençli hale getirilmesi için çağrıda bulunan TMMOB yetkilileri, depreme dayanıklı bir ülke inşa edebilmek adına çözüm iradesinin ortaya konması gerektiğini vurguladılar.

Kaynak: basın bülteni