ÇÖL KAPLANI KİMDİR?
 

Ömer Fahreddin Türkkan, 1868'de Rusçuk'ta doğdu ve 22 Kasım 1948'de Eskişehir yakınlarında vefat etti. Türk asker ve diplomat olarak bilinen Türkkan, özellikle I. Dünya Savaşı sırasında Medine Müdafaası ile tanınmıştır. Aynı zamanda "Türk Kaplanı", "Çöl Kaplanı", "Medine Kahramanı" gibi lakaplarla anılmıştır.

Rusçuk'ta doğan Türkkan, ailesiyle birlikte 93 Harbi'nin ardından İstanbul'a taşındı. Mekteb-i Harbiye'yi birincilikle bitirdikten sonra 1891'de Kurmay Yüzbaşı olarak göreve başladı. Çeşitli görevlerde bulundu, örneğin 1903'te Osmanlı-Rus sınırı tahdit komisyonunda üye olarak ve 1906'da yarbay olarak. Ayrıca 1904'te Rum ayaklanmalarını bastırmak görevi dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulundu. Balkan Savaşı'nda Çatalca Savunması’nda ve Edirne'nin geri alınışı'nda görev aldı.

1900 yılında Ferik Ahmet Paşa'nın kızı Ayşe Sıdıka Hanımefendi ile evlenen Türkkan'ın beş çocuğu oldu. I. Dünya Savaşı başladığında 4. Ordu'ya bağlı 12. Kolordu komutanı olarak görev yapmaktaydı. 1915'te 4. Ordu komutan vekilliğine getirilen Türkkan, Ermeni tehciri ve isyanlarla ilgilenmiştir.

Türkiye'nin en iyi haber sitesi olan yenisakarya.com adresini takip etmeyi unutmayın! 

1916'da Cemal Paşa tarafından Medine'deki Hicaz Seferi Kuvvetleri komutanlığına atanmıştır. Şerif Hüseyin'in isyanına karşı Medine Müdafaası'nı başarıyla yönetmesi, Türkkan'ı "Medîne Müdâfii", "Türk Kaplanı", "Çöl Kaplanı", "Medine Kahramanı" gibi unvanlarla anılmasını sağlamıştır.

Savaştan sonra savaş esiri olarak önce Mısır'a, ardından Malta'ya sürgün edilen Türkkan, Ankara Hükümeti'nin girişimleriyle 1921'de kurtuldu. Kurtuluş Savaşı'na katılarak Güney Cephesi'nde görev aldı ve Türk-Afgan dostluğunu geliştirmekte etkili oldu.

1936'da korgeneral rütbesiyle ordudan emekli olan Türkkan, 22 Kasım 1948 tarihinde Eskişehir yakınlarında kalp krizi geçirerek vefat etti. Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

Editör: Haber Merkezi