Başkan Genç, yönetmelikte gerçekleşen değişikle tarımsal faaliyet yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle desteklerden faydalanamayan üreticilerin de tarımsal desteklerden yaralanabileceğini belirterek “Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yönetmeliğinde gidilen değişikle ÇKS’ye kayıt olamayan ama tarımsal üretim yapılan alanların kayıt altına alınması amaçlanmıştır. Tarımsal üretim faaliyeti yapılan ancak mülkiyet ve mirasçılık sorunu nedeniyle kayıt yapılamayan alanlar ‘Taahhütname Belgesi’ ile kayıt altına alınabilecektir. Bu sayede mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle desteklerden faydalanamayan üreticilerimiz de tarımsal desteklerden yararlanabilecektir. Çiftçilerimize hayırlı olsun.” ifadelerine yer verdi.

ÖNEMLİ BİR ADIM!

Gerçekleşen düzenlemenin üreticilerimizin mağduriyetini ortadan kaldıracağını belirten Genç, “Üreticilerimizin bu düzenleme ile mağduriyetleri ortadan kalkacaktır. Tarımsal üretimin desteklenmesi adına çok önemli bir adım atıldığının altını çizmek isterim. Pek çok üreticimiz mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle yaptıkları veya yapmak istedikleri tarımsal faaliyetlerinde ÇKS desteklerinden faydalanamıyorlardı. Değişikle, üreticilerimizin tarımsal desteklemelerden maksimum derecede yararlanabilmeleri için 1 Eylül’de başlayan 2023-2024 üretim yılı ÇKS başvurularını 2 Ocak 2024 tarihine kadar gerçekleştirebilirler. Üretime katkı sağlayacak bu değişiklik için emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ederim. ” İfadelerine yer verdi.

İŞTE O HÜKÜM

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlar yapılırken; hisseye isabet eden alanların bölünerek kiraya verilmesi durumunda, ‘Toprak Koruma ve Arazı Kullanım Kanunu’ hükümlerinde yer alan asgari tarımsal büyüklük şartı Hazineden kiralanan alanlarda aranmayacak.

Editör: Şevval Geçin