Mevcut uygulamada 2 yılın altındaki suçlar için tutuklama yasağı bulunuyordu. Yeni düzenleme ile bu sınır korunurken, hâkimlere takdir yetkisi tanınacak. Hâkim, suçun işleniş şekline, suç işleme eğilimine ve kamu düzenine etkisine bakarak 2 yılın altındaki suçlarda da tutuklama kararı verebilecek.
Hapis Cezasında Yeni İnfaz Süresi: Cezanın 1/5’i Yatılacak
Yapılacak değişiklikle, hükümlülerin denetimli serbestlikten yararlanabilmesi için cezalarının en az 1/5’ini cezaevinde geçirmesi gerekecek. Buna göre:
- 1 yıl hapis cezası alan bir hükümlü 2,5 ay,
- 6 ay ceza alan 1 ay,
- 3 ay ceza alan 18 gün,
- 1 ay ceza alan ise 6 gün cezaevinde kalacak.
Bu değişiklikle, ceza alan herkesin mutlaka hapis yatması sağlanarak "cezasızlık algısının" ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Bazı Suçların Cezaları Artacak
- Yargı Paketi ile bazı suçlara yönelik cezaların artırılması planlanıyor. Ceza alt sınırlarının yükseltileceği suçlar arasında:
- Trafik suçları,
- Genel güvenliği kasten tehlikeye düşürme,
- Meskun mahalde silah atma,
- Bilişim suçları,
- Telefonla dolandırıcılık gibi suçlar yer alıyor.
Ayrıca, trafik suçlarında ehliyetlere el konulma süresi uzatılacak, telefon hattı aboneliğinin sınırlandırılması gibi yeni düzenlemeler getirilecek.
Denetimli Serbestlikte Yeni Düzenleme: Kısmi Af Gündemde
AK Parti, cezaevlerinin doluluk oranını azaltmak amacıyla kısmi af niteliğinde bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Buna göre, 31 Temmuz 2023'ten önce suç işleyen ve denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler kalan cezalarını dışarıda tamamlayabilecek.
Bu düzenleme, COVID-19 döneminde açık cezaevinde bulunan hükümlüler için çıkarılan geçici infaz yasasının kapsamının genişletilmesi olarak değerlendiriliyor. Ancak, genel af konusunda herhangi bir çalışmanın olmadığı vurgulanıyor.
Meclis’te Uzlaşı Aranacak
- Yargı Paketi’nin Meclis’e sunulmasıyla birlikte siyasi partiler arasında görüşmeler yapılacak. İYİ Parti, benzer bir kanun teklifi sunduğundan dolayı Meclis görüşmeleri sırasında partiler arasında uzlaşma sağlanması halinde ortak önerge verilmesi gündeme gelebilecek.
Yeni düzenlemelerin yasalaşması halinde infaz sisteminde önemli değişiklikler yaşanacak ve özellikle hafif suçlar işleyenler için hapis cezası uygulaması sertleşecek.