Bayraktar, "Bahar aylarında düzensiz ve geç gelen yağışlar ile ani sıcaklık artışları, bitkilerde dane oluşumunu olumsuz etkiledi. Sıcaklık değişikliklerine uyumlu bitki çeşitlerinin geliştirilmesiyle bu durumun üstesinden gelebiliriz" dedi. Düzensiz yağışların tarımsal üretim üzerindeki tehditlerine vurgu yapan Bayraktar, Nisan ve Mayıs aylarındaki yağış oranlarındaki büyük farklılıklara dikkat çekti.

Rekoltede Beklenen Düşüşler

İklimsel nedenlerle bu yıl hasadın erken başladığını belirten Bayraktar, "Arpada yüzde 15, buğdayda ise yüzde 8-10 oranında azalma bekliyoruz. Özellikle Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde çiftçilerimiz verimde umduğunu bulamadı. Arpa rekoltesinin 9,2 milyon tondan 7,8 milyon tona, buğday rekoltesinin ise 22 milyon tondan 20 milyon tona düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Piyasa Fiyatları ve Çiftçilerin Tedirginliği

Bayraktar, serbest piyasada arpa ve buğday fiyatlarının, müdahale alım fiyatlarının altında gerçekleştiğini belirtti. Arpa ve buğday fiyatlarındaki düşüşün, çiftçileri bir sonraki sezona hazırlık konusunda tedirgin ettiğini söyledi. "Bu olumsuz tablonun ortadan kaldırılması için acilen müdahale alım fiyatlarının revize edilmesi gerekiyor" dedi.

Çiftçilere Uzun Vadeli Destek Çağrısı

Türk çiftçisinin her türlü olumsuzluğa rağmen fedakârlıkla üretime devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, "Çiftçilere verilecek en büyük destek, doğru hazırlanmış, ülke ve çiftçi menfaatleri doğrultusunda saha gerçekleriyle örtüşen uzun vadeli tarım politikalarıdır" dedi.

Kaynak: Sakaryasondakika