Bayraktar, yaptığı açıklamada, “Rutin bir tarımsal uygulama gibi yapılan ve toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakmanın, tarım arazilerinde verimliliğin kaybolmasına neden olduğunu” ifade etti. Bayraktar, şunları kaydetti:

“Kontrolden çıkan anız yangını çiftçilerimizin emeklerinin yok olmasına sebep oluyor ve topraklarımızın geleceğini tehlikeye atıyor. Bir yıl boyunca gözü gibi bakıp, büyüttüğü ürününü hasat etmek isteyen üreticilerimizin bütün emekleri bir kıvılcımla kül oluyor.

Gıdaya olan ihtiyacımızın her zamankinden daha fazla olduğu günümüzde, tarımsal üretimi tehlikeye atma lüksümüz yoktur. Bu bilinçle hem vatandaşlarımız hem çiftçilerimiz toprağımızı koruma konusunda daha duyarlı olmalıdır.”

Anız yakanın iyi tohum yatağı hazırlama amacıyla yapıldığını belirten Bayraktar, “Anız yakmanın sağlayacağı fayda toprağa ve çevreye vereceği zararın yanında çok küçük kalıyor. Anız yakmakla toprağı işlemek kolaylaşıyor fakat toprağın gücü kayboluyor. Çiftçilerimiz bunun farkında olmalıdır. Toprağa kazandırılmayarak yakılan her anız, çiftçilerimizin daha fazla gübre kullanmasına dolayısıyla maliyetinin artmasına sebep oluyor” dedi. 

Bayraktar, Türkiye’de yaşanan orman yangınların yüzde 5,6’sının anız yakımından kaynaklandığını ifade ederek, geçen yıl çıkan 2 bin 579 orman yangından 137’sinin bu bilinçsiz hareketin sonucunda yaşandığını belirtti.  

Kaynak: Basın Bülteni