Toplantıya, Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, Ekonomi ve Ticaret Derneği (ETD) Sakarya Şube Başkanı Şamil Dedeoğlu, Sakarya Genç Girişimciler ve İşadamları Derneği (SAKARYAGİAD) Başkanı Zafer Bekdemir, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Sakarya Şube Başkanı Halil Erol, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, Üretim ve Ticaret Kurulu (ÜTİK) Başkanı Özkan Pınar katıldı.
Karasu Demiryolu Projesi Gündemde
Toplantının ana gündem maddesi, 14 yıldır tamamlanmayı bekleyen ve Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı yatırım programında sadece 1000 TL ödenek ayrılan Karasu Demiryolu Projesi oldu. Ekonomi Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, projenin Sakarya ve bölge ekonomisine olan katkılarının önemine vurgu yaptı.
Altuğ, "Karasu Demiryolu Projesi, Sakarya başta olmak üzere bölgenin kalkınmasına katkı sunacak önemli bir çalışmadır. Ancak, Cumhurbaşkanlığı 2024 yılı Yatırım Programı’nda projeye sadece 1000 TL ödenek ayrılması, projenin resmi olarak durdurulduğu anlamına geliyor" dedi.
14 Yılda %23 Tamamlandı
2010 yılında başlayan ve 25 ayda tamamlanması öngörülen proje, 14 yılda sadece %23 ilerleme kaydetti. Projenin ilerleyişindeki engeller arasında yeterli incelemenin yapılmaması, uygun olmayan zemin sorunları ve artan maliyetler bulunuyor. Altuğ, "Bölgenin konumu ve üretim ağları göz önüne alındığında, projenin gerekli revizyonların ardından tamamlanmasının elzem olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.
Karasu Limanı Genişliyor, Demiryolu İhtiyacı Artıyor
Karasu Limanı’nın 120 milyon dolarlık yatırımla sahasını 400 dönüm genişleteceğini belirten Altuğ, limanın stratejik öneminin artacağını ve şehir merkezi ile OSB’lerden limana bağlanacak demiryoluna olan ihtiyacın daha da belirgin hale geldiğini ifade etti. Ayrıca, kuzey ilçelerde yeni OSB yatırımlarının hızla devam ettiğini ve bu bölgelerden limana bağlanacak bir demiryolu projesinin şehrin lojistik ve üretim anlamında önemli bir konuma sahip olmasına vesile olacağını vurguladı.
Getirisi Giderinden Fazla Olacak
Karasu Demiryolu’nun tamamlanmasıyla kaybedilen zamanın ve kazanımın kısa vadede telafi edileceğini belirten Altuğ, projenin getirisinin giderinden çok daha fazla olacağını söyledi. Projenin Akçakoca, Ereğli ve Bartın gibi kıyı şeridini ve İç Anadolu bağlantısını sağlayacağını, geçtiği her bölgeye yatırım ve sosyal gelişim kazandıracağını belirtti. Ayrıca, Ukrayna’dan gelen hububatın Karasu Limanı aracılığı ve demiryolu ile ülkemizde depolanabilmesinin tarımsal açıdan önemli bir avantaj sağlayacağını ifade etti.
Ukrayna Savaşı Sonrası Hazırlıklar
Ukrayna’daki savaş sonrası yeniden inşa sürecine de değinen Altuğ, savaş sonrası Ukrayna'nın yeniden inşası ve toparlanması için önümüzdeki on yıl içinde 486 milyar dolar maliyet öngörüldüğünü belirtti. Türkiye’nin inşaat ve müteahhitlik sektöründe öncü bir ülke olarak bu süreçte yer alacağını ve Karasu Demiryolu gibi projelerle bu ihtimale hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.
Lobi Faaliyetleri Başlatılacak
Toplantının sonunda, Sakarya Ekonomi Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşları, Karasu Demiryolu Projesi ile ilgili lobi faaliyeti yürüteceklerini ve ortak deklarasyonu ilgili makamlara resmi yazı ile ileterek gerekli girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.