Tanyel, 8 Nisan'ın, Romanların haklarının konuşulup kararlar alınması gereken bir gün olduğunu belirterek, hak alma noktasında yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. “8 Nisan, Romanların insanî haklarının konuşulup kararlar alınmasının sembolüdür ancak biz halen hak alma konusunda görmezden gelinen bir tutumla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

"ESMER VATANDAŞ" TARTIŞMASI

Tanyel, Romanlar için zaman zaman "esmer vatandaş" ifadesinin kullanıldığını belirterek, bu durumun kendilerini derinden yaraladığını vurguladı. “Geçen gün bir tartışma olmuş, emniyet güçleri ve basın ‘esmer vatandaş ve Romanlar’ diye seslenişte bulunmuş. Diğer etnik kökenler için böyle bir dil kullanılıyor mu? Laz, Çerkez, Arnavut diye bir ifade duyuluyor mu? Bu, bizi çok yaraladı ve doğru bir yaklaşım değil,” şeklinde konuştu.

ROMANLARIN SAĞLIKLI BİR YERDE YAŞAMA HAKKI

Tanyel, Romanların toplumsal olarak dışlanmaktan ziyade, sağlıklı ve eşit bir ortamda yaşama hakkına sahip olduklarını belirtti. Tanyel, Roman vatandaşların hiçbir zaman vatan haini, FETÖ’cü ya da terör örgütüne bulaşmış kişiler olmadığını da ekledi.

GÖRÜNMEZLİK VE HAKLARIN GÖZARDI EDİLMESİ

Romanlar için her geçen gün daha da derinleşen görünmezlik ve hakların göz ardı edilmesi durumunun, toplumsal barışı zedelediğini belirten Tanyel, "Bizim de toplumda yerimizi alacağımız, eşit ve insan haklarına dayalı bir yaşam sürme hakkımız var. Ancak bu hakları konuşmaya geldiğimizde hala görmezden geliniyoruz,” diyerek çözüm önerileri ve toplumsal farkındalık yaratılması gerektiğini vurguladı.

8 Nisan, Romanların sesi olma günüdür. Bu özel günde, Romanların yaşadığı zorluklar ve hak ihlalleri, daha güçlü bir sesle dile getirilmelidir. Tanyel, her bireyin eşit haklara sahip olması gerektiğini ve bu konuda atılacak adımların toplumun her kesimi için önem taşıdığını ifade etti.

Muhabir: Soner Kiraz