Kurul ayrıca 10 ayrı banka reklamının da gösteriminin durdurulmasına karar verdi.
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Reklam Kurulu'nun bu ayki toplantısında ele alınan 209 dosyadan 189'unda mevzuata aykırılıklar tespit edildi.
Sözkonusu reklam ve ticari uygulamalara ilişkin bir dosyada "tedbiren durdurma" kararı ve 188 dosya hakkında reklam durdurma cezaları verildi. Bu kapsamda toplam 29 milyon 136 bin 384 lira idari para cezası ve aykırı bulunan dosyalardan 10'una tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine için erişim engeli uygulanmasına karar verildi.
Banka reklamlarına "durdurma" cezası
Yapılan incelemede, enerji kimlik belgesi bulunan konutlara özel
"yeşil konut kredisi", elektrikli ve hibrit araçlara özel "yeşil taşıt kredisi" gibi kredi reklamlarında ana vaadin açık ve anlaştır şekilde belirtilmesi gerektiği, ancak reklamlarda faiz oranı veya ücret muafiyeti gibi avantajlardan bahsedildiği fakat bu avantajlara dair yeterli bilgilendirmenin yapılmadığı tespit edildi.
Ayrıca, çevreye ve doğaya duyarlılığa ilişkin olarak "cazip' ve "uygun" faiz oranı veya ücret muafiyetinden bahsedilmesine rağmen uygulamada standart kredilerden bir farklılığın olmadığı sonucuna varıldı.
Bu kapsamda, sözkonusu aykırılıkları içeren reklamlarla ilgili olarak, 10 banka hakkında reklamlamın "durdurulması cezası" uygulanmasına, aynca finansal piyasalara ilişkin birlik ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtımlı yazı ile bilgilendirme yapılmasına karar verildi.
Ana mesajda eksiklikler
Açıklamada, reklamlarda belli bilgilerin ana mesajda yer alması gerektiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Finansal sözleşmelere taraf olan tüketicilerin en uygun kredi teklifini seçebilmesi ve sektörde adil rekabetin sağlanabilmesi için kredi reklamlanda faiz ve kar pay dışında tüm ücret, komisyon ve masraflar da belirtilmesi ve kredinin toplam maliyetini ve yıllık maliyet oranını gösteren bilgiler, reklamın ana mesajında yer almalıdır.
Bu kapsamda Reklam Kurulu tarafından bir finansman şirketinin araç kampanyası reklamında, faiz oranı kredinin şartı olarak alınan katılım ücretinin ana mesajda yer almadığını ve bu cretin dahil olduğu yılık maliyet oran bilgisinin verilmediğini tespit edildi. Böylelikle tüketicilerden kredinin gerçek maliyetinin gizlendiği belirlendi.
Bu gerekçelerle söz konusu reklamların durdurulmasına karar verildi."
Fotoğraf: Sosyal MEdya