-özel haber-

Fındıklarda kalite ve verim düşüklüğüne neden olan külleme hastalığı, bitkinin yapraklarında, sürgünlerinde ve çotanaklarında belirtilerle ortaya çıkıyor. Yapraklarda lekelenme ile başlayan bu belirtiler, gerekli önlemler alınmadığında yaprakların dökülmesine ve verimin düşmesine yol açıyor. Fındık üreticilerinin, külleme hastalığıyla mücadelenin önemini unutmamaları ve gerekli adımları zamanında atmaları gerekiyor. Bu hastalık ilkbahar ayları itibariyle Karasu, Kocaali ve Hendek ilçeleri başta olmak üzere yeniden görülmeye başladı. Konu hakkında bilgilendirmede bulunan Başkan Arık, çiftçilerin bahçesine daha fazla zaman ayırması gerektiğini vurguladı.

"DAHA DA YAYILABİLİR"
Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, pas hastalığı ve diğer tarımsal sorunlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arık, "Pas hastalığı daha önceki dönemlerde de mevcuttu. Şu an hava şartlarının olumsuz seyretmesi ve sıcaklıkların artması durumunda, pas hastalığı daha da yayılabilir. Yerden buharlaşmayla hastalığın yayılması mümkün. Bunun önüne geçmek için fındık filizlerinin alınması ve ilaçlama yapılması gerekiyor. Şu anda ikinci ilaçlamaların yapılması gerekiyor ayrıca diğer hastalıklarla ilgili önlemler alınmalı" dedi.

MÜHENDİSLER SAHADA
Başkan Arık kokarcaların da artışta olduğuna dikkat çekerek, "Şu anda diğer hastalıklar daha önemli. Bölgemizde kokarca görülmeye başlandı ve popülasyonu artıyor, hava şartları nedeniyle bu durum daha da kötüleşebilir. İkinci pas dediğimiz küllemenin önüne kokarca geçiyor. Zaten bu konular birbirine bağlı. Hava şartları şu an olumsuz gidiyor ve yeterli ısıyı bulamadığı halde popülasyon var. Şu andaki yumurtlama dönemlerinde ziraat mühendislerimizle saha çalışmaları yapıyoruz. Köylere çıkıyoruz ve İlçe Tarım Müdürlüğü de saha çalışmaları yapıyor. Çiftçilerimiz genelde ilaç kullanarak bu sorunları yok etmeye çalışıyorlar. Önümüzdeki süreçte havaların ısınacağı söyleniyor, bu durumu gözlemlemek ve bahçede bulunmak gerekiyor. Bahçelerinde çalışan çiftçilerimiz zaten bu durumu gözlemleyerek ilaçlama yapıyorlar. Kısacası bahçesinde olan çiftçimiz kazanır diyebilir" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Şevval GEÇİN / Buse ORAL