ANAYASA NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmi adıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982 tarihinden itibaren yürürlükte olan anayasasıdır. Anayasa, 12 Eylül 1980 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin ardından oluşturulan Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış, 23 Eylül 1982'de Danışma Meclisi tarafından kabul edilmiş ve 18 Ekim 1982 tarihinde Millî Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmıştır. Devlet Başkanı Kenan Evren, anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğini belirten bir ek maddeyi taslağa ekletmiştir. Anayasa, 7 Kasım 1982 Pazar günü yapılan halk oylamasında yüzde 91,37 oranında kabul oyu almıştır.

ANAYASANIN İLK 2 MADDESİ NELER?

Madde 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

II. Cumhuriyetin Nitelikleri

Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

ANAYASANIN 3. MADDESİ NEDİR?

III. Devletin Bütünlüğü, Resmî Dili, Bayrağı, Milli Marşı ve Başkenti

Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Devletin resmi dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara'dır.

Editör: Haber Merkezi