17 Ağustos 1999'da meydana gelen ve Türkiye'yi derinden sarsan 7,4 büyüklüğündeki Gölcük merkezli depremin üzerinden çeyrek asır geçti. Uçar, bu süre zarfında depremlerle ilgili farkındalığın arttığını ancak gerekli adımların atılmadığını vurguladı. "Ülkemizde yapı stokunun durumu tam anlamıyla belirsizlik içindedir. TBMM'nin Temmuz 2021 tarihli raporuna göre, Türkiye'de yaklaşık 6-7 milyon riskli yapı bulunuyor, ancak bunların sadece 238 bini kentsel dönüşümle yenilenmiştir," dedi.

Uçar, özellikle 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremin ardından yapı stokunun iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. "Yapılarımızın büyük çoğunluğu olası bir büyük depremde yıkılmayı beklemektedir," ifadelerini kullandı.

Şantiye şefliği ve yapı üretim sürecine de değinen Uçar, güvenli yapılaşmanın sağlanabilmesi için şantiye şefliğinin tam zamanlı olarak yürütülmesi gerektiğini belirtti. Ancak mevcut mevzuatın, bu kritik pozisyonu zayıflattığını ve yapı üretim süreçlerindeki hataların afetlerde büyük can ve mal kayıplarına yol açtığını ifade etti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde bir kez daha yetkilileri uyararak, gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı. "Büyük Marmara Depreminin 25. yılında, deprem gerçeği ve alınmayan tedbirler nedeniyle daha büyük felaketlerle karşılaşmamak için harekete geçmeliyiz," şeklinde konuştu.

Kaynak: basın bülteni