Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası (SATSO) 34. Meslek Komitesi (Müteahhitlik Faaliyetleri) Meclis Başkan Yardımcısı Murat Ekşi, meclis toplantısında deprem güvenliği olmayan binaların kentsel dönüşümüne ilişkin bilgi ve fikirlerini paylaştı.
UTANÇ VERİCİ TABLO
Ekşi; “Daha önce Müteahhitler Birliği, SATSO ve üniversitenin yaptığı bir çalışmada acil yıkılma tehlikesinde 7 bin bina olduğu tespit edildi. Sakarya’nın büyük bir ilçesi kadar nüfus bu binalarda yaşıyor ve depremde hayatlarını kaybetme riski yüksek. Bizler 99 depreminde sonra yönetmeliğe uygun binalar yapmaya başladık ve bu binaların güçlü de olduğunu düşünüyorum. Bu bahsettiğimiz 7 bin bina bizlere utanç verici bir tablo getirecektir.” dedi.
YARISI BİZDEN
Ekşi şöyle devam etti; “Hazırlıklı ülkelerin karşıladığı gibi depremi karşılamamız gerekiyor. İstanbul’da uygulanan ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının benzeri bir çalışma yapabiliriz. Tablo çok kötü. Sakarya’da çok fazla çıkmaz sokak olan mahalle var. Kentsel dönüşümle ilgili ekonomik sıkışıklığı aşabilmemizin bir yolu ada bazında kentsel dönüşümdür. Biz bu konuda çok gerideyiz. Ne mal sahipleri, ne idareciler ne müteahhitler bu konuda bir adım atabilmiş değil.”
RUHSAT SORUNU
Müteahhitlerin ruhsat alma süreleri ve yaşanan sıkıntılara da konuşmasında yer veren Ekşi; “Sakarya gibi bir ilde inşaat ruhsatı almak 6 ay sürüyor. Kafalarında maliyet hesabı yapan müteahhitler ruhsatı beklerken 6 ay sonra bambaşka bir tablo ile karşılaşıyorlar. Bu gibi sorunların çözülmesi için belediyelerde ve ilgili kurumlarda daha yetkin personel bulunması da gerekli. İnşaat sektörü bu meclisteki neredeyse her sektörü ilgilendiren bir sektördür; çünkü çok kalem ürünü kapsıyor.” diye konuştu./Şevval GEÇİN