Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde düzenlenen deprem gerçeği ve alınması gereken önlemler konulu sempozyuma katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görür, "Marmara'da şu anda deprem olsa, yerle bir oluruz. Anormal bir yıkım olur çünkü kent yoğunluğu nüfus yoğunluğu kadar. Burada inşaat yoğunluğu da fazla olduğundan can kaybımız çok fazla olabilir. Marmara böyle bir tehdit altında. Ve maalesef insanlar hala bunun farkında değil" dedi.
Yer bilimcisi, Türkiye'nin genelinde fay hatlarıyla dolu olduğunu ve bu fayların deprem yineleme periyodunun dolduğu zaman büyük depremlerin kaçınılmaz olacağını belirtti. Prof. Dr. Görür, "Türkiye'nin hemen hemen her yerinde deprem olacak. 7 ve üzeri büyüklüğündeki, afet niteliğinde depremler olacak. Dolayısıyla çözüm depreme dirençli yerleşim alanları oluşturmak" şeklinde konuştu.
DİRENÇLİ KENTLER
Ayrıca, dünyadaki örneklerden yola çıkarak Türkiye'de depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, özellikle Kaliforniya, Japonya, Meksika, Brezilya, Arjantin, İtalya, Çin gibi ülkelerde depreme dayanıklı yerleşim alanları kurulduğunu ve bu uygulamaların Türkiye için de geçerli olabileceğini ifade etti.