Sakarya İş Dünyası ise Haziran ayında 480.5 milyon dolarlık ihracat yaptı.Yılın yarısında kümülatif olarak 2.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatını %23.53 oranında artırırken aynı zamanda ülke ihracatındaki payını da 0.81 puan oranında artırmış ve ülke ihracatına 2,67’lik bir katkı sağlamıştır.Haziran ayında Sakarya’nın ihracatta lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi toplam ihracatın 87’sini karşıladı. Bu sektörü sırasıyla kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayii, çelik ile makine ve aksamları sektörü takip etti.
Dünyada 128 Noktaya Ürün İhracatı
Sakarya iş dünyası Haziran ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 128 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve İsrail oldu.
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı %136
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Haziran ayı verileri dışında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel Mayıs ayı ithalat verilerine göre; ithalat bir önceki aya göre 23,7 artarak 395.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %136 olarak gerçekleşti.Dış ticaret verilerini değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Yılın ilk yarısını geride bıraktık. Sakarya İş Dünyamız 6 aylık bu süreçte toplam 2.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu oran geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık sürecinde 2.6 milyar dolar oldu.
2023 yılı Haziran ayı ihracatında bir önceki aya göre 4,16’lık telafi edilebilir bir düşüş söz konusu. Disiplinli üretim bilincine sahip bir şehir olarak mevcut üretimlerin gelişmesi ve yeni yatırım alanlarının ilimize kazandırılması ve en önemlisi de iş dünyamızın desteklenmesi ile bu gerilemenin telafi edileceğini düşünüyorum.
İş dünyamız üretimi odağına almış bir şekilde her zaman yeni yatırım yapmayı planlarken devletimizin de yeni teşvik, destek paketleri ile bu yatırımların önünü açması, istikrarlı ve sürdürülebilir kur politikasıyla gelişimin arkasında itici güç olması önem arz ediyor.
Dünyanın her yerinde doğru şartlar ve destekleri ne kadar hızlı oluşturursanız yatırımların hayata geçmesi de o kadar hızlı oluyor. Hem iş dünyamızın hem de ülkemizin uluslararası pazarlarda daha rekabetçi olması için bu itici gücün bizde de olması gerekiyor. Bu gayrette emeği geçen iş dünyamıza teşekkür ediyorum. /Haber MERKEZİ