Adli tatil sürecinin başlamasıyla birlikte mahkemelerde işi olanlar, tatilin ne zaman biteceğini ve bu dönemde görülen iş ve davaları merak ediyor. 20 Temmuz'da başlayan adli tatil, mahkemelerin bir kısmının geçici olarak durduğu bir dönemi ifade ediyor. Adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak.

Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor?

Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eriyor. Bu yıl da 31 Ağustos'ta bitecek olan adli tatilin ardından yeni adli yıl, 1 Eylül'ün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, 2 Eylül'de Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.

Adli Tatilde Görev Yapacak Nöbetçi Mahkemeler

Adli tatil süresince yüksek yargı organları olan Danıştay ve Yargıtay'da nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştay'da görev yapacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini karara bağlayacak. Yargıtay'da ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.

Anayasa Mahkemesi Adli Tatil Kapsamına Girmiyor

Anayasa Mahkemesi, adli tatil kapsamına girmediğinden bu dönemde de çalışmalarına devam edecek.

Fotoğraf: AA 

Kaynak: HABER MERKEZİ