NANJİNG, 6 Aralık - Bilim insanları, 130 milyon yıl öncesine ait bir fosil üzerinden yaptıkları çalışmada, antik dönemlerde erkek sivrisineklerin de kan emebileceğini belirledi. Bu keşif, sadece dişi sivrisineklerin hematofaj olduğu bilgisini sorgulatırken, fosillerin sivrisineklerin evrimi hakkında yeni ışıklar tutabileceğini gösteriyor.
Günümüzde, sadece dişi sivrisinekler delici ağızlarını kullanarak insan ve hayvan kanı emerken, bilim insanları bu özelliğin bitki sıvılarını çıkarmak için kullanılan delici/emici ağız yapılarından evrildiğine inanıyor. Ancak sivrisineklere ait fosil kayıtlarının yetersizliği, bu evrimi incelemeyi zorlaştırıyor.
Çin, Lübnan, Fransa ve ABD'den oluşan bir bilim insanları ekibi, Alt Kretase Dönemi'nden kalan bir kehribar içinde bulunan iki erkek sivrisineğin delici ağız kısımlarını inceledi. Yapılan araştırmada, erkek sivrisineklerin o dönemde keskin, üçgen şeklinde alt çeneye ve küçük, diş benzeri dişçiklere sahip uzamış bir yapı ile kanla beslendiği belirlendi.
Bilim insanları, bu bulguların sivrisineklerin evrimi üzerine yeni ve önemli kanıtlar sunduğunu ifade etti. Paris Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden Andre Nel ise, antik dönemdeki erkek sivrisineklerin hematofaji özelliğinin ne tür bir avantaj sağladığını ve erkek sivrisineklerin daha sonraki dönemlerde kan emmeyi neden bıraktığını anlamak için detaylı bir inceleme yapılacağını belirtti.
Bu önemli keşif, sivrisineklerin evrimsel geçmiği ve davranışları hakkında yeni bir pencere açarken, bilim dünyasına ilginç sorular sormaya devam ediyor.